Kompetansepluss Arbeid - kurs i grunnleggende ferdigheter

Kompetansepluss er en tilskuddsordning som finansierer opplæring for ansatte med kort formell utdanning. Folkeuniversitetet Nordland bidrar til samarbeid om søknad og gjennomføring av kurs. Søknadsfristen er medio november 2019.

Kontakt FU Nordland for samarbeid om søknad og gjennomføring av kurs.

STOR INTERESSE FOR GRUNNKURS I SPESIALPEDAGOGIKK

 

Mandag 11.02.19 starter vi opp "Grunnkurs i spesialpedagogikk". Det har vært stor pågang denne våren på dette kurset, og vi har nå en klasse med over 20 deltakere fra flere deler av Nordland.

Det er tydelig på at det er et stort behov innen dette emnet, og vi er veldig glad for å ha et tilbud på dette området.

 

FAGLIG PÅFYLL innen emnet er populært, og vi har derfor satt opp også et nytt tilbud:

 

2 dagers kurs i ATFERDSVANSKER HOS BARN OG UNGDOM. Dette kurset er satt opp slik at det går over 2 ettermiddager, for å gi alle mulighet til å delta uten å måtte ta fri fra jobben. Her er det ennå ledige plasser selv om vi ser at pågangen begynner å bli stor der også. Kursoppstart 15.03.19. Les mer her:

http://www.funordlandyrkesfag.com/434782373

Slutt med utdanningssnobberiet – ta fagutdanningene på alvor

 

Om noen ganske få år kommer vi til å mangle titusener av fagarbeidere her til lands, skal vi tro Statistisk Sentralbyrå.

Les mer her

 

 

 

Lær mer på kortere tid

Tre enkle grep: Dette gjør deg til en mer effektiv student

Bruker du mye tid på å lese pensum, men har problemer med å huske og hente frem alt du har lest? Bytter du studieteknikk, kan du lære mer på kortere tid, ifølge læringseksperten.

Les mer her.

Norskprøven

Arbeidsgivere kjenner i liten grad til norskprøven

Norske virksomhetsledere har i liten grad kjennskap til norskprøven for voksne innvandrere, ifølge en ny undersøkelse. Samtidig stiller arbeidsgivere i økende grad krav til norskkunnskaper når de ansetter personer med innvandrerbakgrunn.

Les mer her

Trenger du å ta båtførerprøven?

Her er noen av våre fritidskurs. Dersom du har tips eller ønsker om andre kurs, send oss en melding.

 

Adobe photoshop

For deg som ønsker å lære et grundig og omfattende bildebehandlingsprogram

Båtførerprøven

Kurset gir deg et godt teoretisk grunnlag for å føre fritidsbåt på inntil 15 meter slik at du er godt forberedt til å ta båtførerprøven.

Dørvaktskurs

Bli politigodkjent ordensvakt!

Fotokurs

Fotografering for nybegynnere.

Jegerprøven

Alle som skal drive ordinær jakt må ha bestått jegerprøve og ha betalt den årlige jegeravgifta til staten.

Praktisk byggesøknad

Spar penger med å delta på kurs i byggesøknad på ditt eget prosjekt.

Hils på mesterfotograf Mads Jensaas.

Han har tatt sin mesterutdanning via Folkeuniversitetet Nordland 🙂

Høsten i fjor fikk Mats Jensaas (42) mesterbrevet sitt. Han er kun en av tre fotografer i Nord-Norge som har mesterbrevet. De to andre er stasjonert i Troms og Finnmark.

Samme år som Jensaas fikk mesterbrevet leverte de også et solid regnskap. Med 1,994 millioner i inntekter holdt det til et resultat på 41.000 kroner før skatt.

Fire ansatte

Selskapet Fotograf Mats Jensaas har tre faste ansatte og ei ekstrahjelp. Resultatet i fjor var en opptur fra 2016 da de leverte 1,608 millioner i inntekt og minus 68.000 kroner etter skatt.

Årene før leverte de grønne tall over hele linja.

I lokalene i Bodø sentrum har Jensaas med seg Tom Robert Sivertsen (28) og Trine Tinnberg (39). Tom Robert er grafisk designer og Trine er fotograf.

Mats Jensaas sier til Avisa Nordland at han følte et ansvar for faget og bedriften. Derfor tok han mesterbrevet.

Ville ta bedriften videre

– Jeg ville ta bedriften et steg videre. I dagens digitale hverdag er det viktig å ta vare på tradisjoner og teknikker bygd på gamle fotografiske tradisjoner, slik at ikke disse går i glemmeboken. Samtidig er det viktig å være med på utviklingen og fornye seg, sier fotografen med mesterbrev.

Han sier videre at mestertittelen er en trygghet for kunden og viser at her får man kvalitet og godt fagmessig utført arbeid.

– Fotograf er ikke en beskyttet tittel i Norge i motsetning til fotografmester. Alle kan kalle seg fotograf, uansett hvilken bakgrunn og kompetanse man har.

Mats Jensaas begynte som fotograflærling i 2000. Etter læretiden startet han opp. Kundekretsen og ryktet spredde seg. Derfor kunne han slutte andre jobber og vie seg helt til fotografyrket.

Under press

Han understreker at det fotografiske håndverket er under press fra mange fronter.

– Det er langt mellom kompetente fotografer, og det utdannes for få fotografer for framtidens behov. I vår digitale hverdag er det enda viktigere og ta vare på fotografiets håndverk, slik at ikke kompetansen dør ut, sier Mats Jensaas.

For å kunne få mesterbrevet måtte han først ta svennebrevet som fotograf. Det startet han altså på i 2000. I de senere årene begynte Jensaas på veien mot mesterbrev. Det er ei toårig etterutdanning.

– I utdanningen har jeg lært å bli en bedre bedriftsleder og faglig leder. Samtidig har jeg lært nytten av å drive håndverkstradisjonen videre. Dette er noe jeg bestandig har hatt et driv etter. Jeg prøver å føre kompetansen videre til nye generasjoner i distriktet. Min utdannelse gjør bedriften solid, både som arbeidsplass og i forhold til kundene, sier han.

 

Framtiden

Han ser også lyst på framtiden.

– Det vil alltids være et behov for profesjonelle portrettfotografer. Det tradisjonelle portrettet er et bilde som skal henge innrammet. det er ut med tjo, hopp og sprett nå. Kundene vil ha det tradisjonelle. De kommer hit fordi de får et produkt med kvalitet, og noen ser på det som ei investering. Det meste vi lager, lages i studio av produkter. På den måten kan vi kvalitetssikre produktene vi gir ut til kunden, sier han.

 

Artikkelen er hentet fra Avisa Nordland

 

Flere muligheter for ufaglærte til å ta fagbrev

"Fagbrev på jobb" blir nå en permanent ordning. Det skal sikre flere ufaglærte fagbrevet. - Norge trenger flere fagarbeidere og mange som allerede er i jobb uten fagbrev ønsker utdanning. Nå legger vi frem en ny vei til fagbrev, og åpner opp for at flere kan ta fagbrev på jobben, og med lønn, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Les pressemelding her.

Fabrev i IKT

Nå kan du ta fagbrev som IKT-servicemedarbeider hos Folkeuniversitetet.

Les om det her.

Ny rapport om Norges kompetansebehov

Arbeidslivet er i rask endring, og behovet for mer kompetanse og faglig påfyll øker. For å gi alle mulighet til å fornye kompetansen sin og stå lenger i jobb, så må vi vite mer om hva slags kompetanse vi trenger i fremtiden. Regjeringen har som mål at ingen skal gå ut på dato, og denne delrapporten vil bli en viktig del av arbeidet med å fornye, løfte og styrke kompetansepolitikken, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Les mer her.

Øk grunnleggende kompetanse i din bedrift

Gi ansatte som mangler grunnleggende ferdigheter i norsk, regning, og digitale ferdigheter en mulighet til å øke sin kompetanse.

Kompetansepluss arbeid gir midler til kurs for arbeidstakere knyttet til arbeidsplass.

Les mer om ordningen her.